Het geheim van goede relaties is…
22
maart, 2017
Relaties
Een van de belangrijkste dingen die ik de laatste jaren heb geleerd, is hoe je je relaties kunt verbeteren. Het grootste geheim van goede relaties is communicatie. Het is waar omdat het rijmt ;). Voordat je denkt “goh wat een open deur, ik klik weg!” geef me de kans je wat tips te geven want er valt veel te winnen op het gebied van communicatie.
Relaties & Communicatie.
Relaties vallen en staan met communicatie en gelukkig zijn we met z’n allen flink goed in communiceren! We communiceren de hele dag door, we zijn aan het kletsen of delen dingen op social media. Dan loop je ook nog eens de hele dag aan lichaamscommunicatie te doen. Je bent er maar druk mee!
Toch zijn er een paar essentiele dingen in communicatie waar we beter in kunnen worden. Iets waar ik me de laatste tijd in heb verdiept is de vraag waarom we communiceren, het antwoord kwam uit een heel boeiend boekje wat is geschreven in 1936! Het boekje heet “How to Win Friends and Influence People” en het is geschreven door Dale Carnegie. Hier een linkje naar bol.com.
Het geheim van goede relaties.
Dale Carnegie heeft in dat boek naar mijn idee iets essentieels in menselijke communicatie te pakken. Hij stelt namelijk dat elk mens hetzelfde verlangen heeft en als je iemand verlangen kan vervullen dan heb je een belangrijke stap gezet in het opbouwen van een goede relatie.
Het verlangen wat wij allemaal delen is het verlangen om gehoord te worden. Nu klinkt dat misschien te simpel voor woorden, maar stel jezelf eens de vraag of je vaker bezig bent met gehoord willen worden in plaats van dat je je uiterste best doet om ervoor te zorgen dat iemand anders zich gehoord voelt? Waarschijnlijk ben je net zoals bijna iedereen meer bezig met je eigen verlangen dan met het verlangen van een ander en dat is helemaal oké. Het overkomt de besten 😉
Je relaties nog beter maken.
Nu je weet wat ieders verlangen is, heb je goud in handen. Met deze kennis weet je namelijk hoe je iedereen een plezier kunt doen, hoe oud, jong, rijk, arm, bekend, onbekend die persoon ook is. Dus is het tijd om anderen mensen een plezier te gaan doen en ze zich gehoord te laten voelen.
Misschien is je eerste gedachte: “Ja, maar en ik dan?” Nou, daarmee komen we bij de volgende slimmerik die zich met het fenomeen van relaties heeft bezig gehouden: Stephen Covey. In zijn wereldberoemde boek The 7 Habits of Highly Effective People, heef hij het precies over dit principe. Hier nog een linkje naar bol.com.
De vierde, vijfde en zesde gewoonte van effectieve mensen die Covey beschrijft, gaan allemaal over relaties. Hier kan ik het nog uren over hebben, maar ik zal je sparen en alleen de vierde bespreken: “Seek first to understand, then to be understood.” Dit bouwt voort op het verlangen waar Dale Carnegie het over had. Het zit namelijk zo dat wanneer iemand zich niet gehoord voelt, dat die persoon dan bezig is met dat onvervulde verlangen en maar minimale ruimte overhoudt om naar anderen te luisteren. Het is je vast wel eens overkomen dat je je niet gehoord voelde en daardoor een beetje gekwetst waardoor je niet meer mee kon in het gesprek. Wat je dan kan doen, is je best doen om vragen te stellen zodat je een ander nog beter kunt begrijpen, dit klinkt misschien een beetje tegenstrijding maar probeer het eens.
Ik heb vaker teams gecoached tijdens vergaderingen en daar wordt dit principe pijnlijk duidelijk. Iemand oppert een idee, een ander gaat eroverheen met zijn/haar idee en op een gegeven moment is niemand meer naar elkaar aan het luisteren en gaat iedereen met een rotgevoel weg van die vergadering. Dit principe kan jij doorbreken door vragen te gaan stellen over andermans ideeën. Kijk of het je lukt om zoveel vragen te stellen dat de ander zich compleet gehoord voelt, daarna gebeurt er namelijk iets bijzonders: het principe van wederkerigheid begint te werken!
Denk maar eens aan wanneer iemand je een onverwachts cadeau geeft, dan heb je je vast wel eens lullig gevoeld omdat je niets had voor de ander. Nog zo’n typisch menselijk iets! Dit werkt ook zo wanneer jij iemand het cadeau geeft van gehoord worden. Wanneer iemand zich gehoord voelt, ontstaat er namelijk ruimte in iemands hoofd en dan gaan zij ineens vragen stellen aan jou. Én als dikke bonus vinden ze jou nu ineens die hele toffe, vriendelijke, aandachtige collega die zo goed kan luisteren. Pluspunten voor jou!
“Maar Kai, ik probeer vaak te luisteren maar dan komt er nooit een wedervraag. Dus dan word ik alsnog niet gehoord!” Dan heb je hem nog niet helemaal begrepen. De tip van Stephen Covey is niet: “Seek only to understand”, maar: “Seek first to understand, then to be understood.” Je kan dus aan een ander vragen of hij/zij zich begrepen voelt en dan is het ook tijd om te zeggen wat jij wilt zeggen. Vergeet dit niet te doen, anders wordt je simpelweg een muurbloempje en blijf je het gevoel houden dat niemand naar je wilt luisteren.
Werkt dit dan ook zo in liefdes relaties?
Jep, ik durf zelfs te zeggen dat dit een van de meest gemaakte fouten is in liefdesrelaties. Vooral wanneer mensen al wat langer bij elkaar zijn! Je komt namelijk op een gegeven moment op een punt in je relatie waar je elkaar door en door kent, je kent elkaars werk goed, je kent elkaars leven, je kent elkaars verhalen en dat is vaak wanneer mensen stoppen met écht luisteren naar elkaar. Misschien is dit filmpje stiekem wel een beetje herkbaar:
Toch is het ook hier de kunst om naar elkaar te blijven luisteren, elkaar onverdeelde aandacht te geven en er echt voor elkaar te zijn. Dit maakt je relatie 100 keer beter! In het begin is het niet zo moeilijk om onverdeelde aandacht te hebben voor elkaar, je relatie is nog pril, je wilt elkaar heel graag leren kennen en door de verliefdheid kan je toch al nergens anders aan denken. Maar later staat Netflix vaker aan terwijl jullie half een gesprek voeren, of moet de ander “nog even iets voor werk fixen”, of zitten jullie samen op de bank op ieders eigen telefoon te kijken. Dat werkt niet zozeer bevorderend. Wil je je relatie een boost geven? Zet dan even alle afleidingen uit en praat met elkaar. Maak wat de ander zegt net zo belangrijk voor jou als wat de ander voor jou betekent. Alleen dan zul je elkaars verlangen vervullen om echt gehoord te worden door de ander. Probeer het, het is een totaal risicoloze actie.
Een goede relatie door communicatie.
Het klinkt misschien simpel, het klinkt misschien bekend, maar wat blijft dit lastig om daadwerkelijk in praktijk te brengen. Ik ontmoet zoveel mensen die dit soort theorieën kennen, maar nooit toepassen en dat vind ik zo eeuwig zonde. Want als ik je nog één ding mag vertellen over relaties, dan is het wel dat relaties niet gaan om wat je weet maar om wat je doet. De fijnste relaties ontstaan uit wat jullie samen doen, dus hup aan de bak met je relaties! Bel iemand op die je al lang niet hebt gesproken en oefen met het volledig proberen te begrijpen van de ander. Plan een date avond met je partner zodat je samen kunt genieten van elkaars onverdeelde aandacht. Gebruik je volgende vergadering om te ontdekken of het je lukt om iemand zich gehoord te laten voelen door vragen te stellen. Kies een kleine stap die jij vandaag nog kunt zetten om een relatie te boosten en je zult zien hoe leuk het is.