Selecteer een pagina

Hoe ik mijn droombaan vond en waarom ik nu weer verder zoek

21

juni, 2017

Succes

2012 was een belangrijk jaar voor mij. Tot die tijd leefde ik namelijk behoorlijk met m’n kop in het zand. Ik wist totaal niet wat ik wilde doen met m’n leven, vooral qua werk was het een groot raadsel.

Het liefst ontweek ik alle vragen over mijn toekomst omdat ze stiekem ergens iets raakten bij me. Ik zou het eigenlijk wel moeten weten, anderen hebben het namelijk zo goed voor elkaar! Dit kop in het zand steken bleek uiteindelijk niet zo goed te werken (goh!) en naarmate de tijd verstreek, werd ik steeds onzekerder en angstiger over mijn toekomst. Tot ineens het idee bij me opkwam dat ik nog nooit letterlijk heb nagedacht over wat ik wil met m’n leven. Dus, tijd om erover na te denken! Na een tijdje denken, voelde ik me toch weer een sukkel, ik kwam er namelijk niet uit. Wat ik ook bedacht, overal zaten haken en ogen aan en er was altijd wel een reden waarom iets niet handig was en waarom het me nooit zou lukken.

Hoe ik mijn droombaan vond

Bij toeval kwam ik terecht bij een workshop genaamd “Succes door eigen Creatie” van David de Kock. Hij vertelde dat je je droombaan kunt creëren en dat je daarvoor drie dingen hebt te ontdekken: ten eerste heb je te ontdekken waar je zelf gepassioneerd over bent zodat je het leuk vindt wat je doet en zodat je er enthousiast over bent. Ten tweede heb je te ontdekken wat je talenten zijn. Dat je iets leuk vindt, wil nog niet zeggen dat je er goed in bent en als je er je droombaan van wilt maken dan is het wel handig als je er ook daadwerkelijk goed in bent. En als laatste heb je te weten welk probleem van een ander je kunt oplossen met jouw passies en talenten. Zo zet je wat je kan en wat jij tof vindt in om anderen te helpen.

Dit idee sloeg bij mij in als een bom! Ik had er nog nooit zo over nagedacht en door concreet aan de slag te gaan met deze drie factoren werd mijn toekomst ineens heel helder: ik heb een passie voor verhalen vertellen, mijn talent is dat ik theorie om kan zetten in praktische toepassingen en het probleem wat ik kan oplossen is onzekerheid en twijfel bij jonge mensen. Kortom, ik ga jonge mensen helpen die tegen dezelfde dingen aanlopen als ik, zodat ook zij weer zin krijgen in hun toekomst en zodat ze een mooi leven gaan leiden! Maar om dit bizar grote idee waar te kunnen maken, wilde ik eerst meer leren over dit vakgebied zodat ik mensen echt kon helpen. Daarom ging ik in de leer bij David en Arjan en hielp ik mee met het opzetten van 365 dagen succesvol terwijl ik ondertussen werkte aan mijn eigen concept waar ik studenten hielp met vraagstukken over hun toekomst.

de ontbrekende schakel in je droombaan

Ik heb in 3 jaar enorm veel geleerd bij David en Arjan over succestheorie, coaching en spreken en daarna besloot ik mijn eigen pad verder te bewandelen en me puur en alleen nog te richten op jonge mensen. Vorig jaar ontdekte ik dat het “passie, talent, behoefte model” nog een belangrijke schakel mist: geld. Mijn werk om studenten te helpen hun droombaan te vinden was dankbaar en waardevol werk, het bracht alleen geen geld op. En wanneer er geen geld binnen komt, raakt je geld op en kan je je eigen leven op een gegeven moment niet meer onderhouden. Dit was mij overkomen. Na 5 jaar al mijn geld, tijd en energie te steken in studenten helpen, was het op en raakte ik in paniek. Iedereen zei altijd dat wanneer je je passie volgt, dat het dan uiteindelijk wel goed komt. Bij mij helaas dus (nog) niet en ik raakte zwaar in de put. Door mijn geldproblemen op te lossen, kwam ik er weer uit en kon ik weer helder nadenken. Daarom heb ik deze vierde factor toegevoegd aan het model om je droombaan te ontdekken, als je namelijk serieus nadenkt over hoe je geld kunt verdienen dan kan je je droombaan blijven doen en wordt het geen droomhobby.

 

waarom ik verder zoek naar m’n droombaan

Mijn droomhobby die The Happiness Company heette is inmiddels gestopt vanwege financiële redenen en nu zoek ik weer verder. M’n passies & talenten zijn door de jaren heen alleen maar groter geworden. Het probleem dat zoveel jonge mensen tussen de 20 en 35 worstelen met onzekerheid, twijfel en vragen over hun toekomst, is er nog steeds. Op dit moment verdien ik mijn geld door video’s te maken voor bedrijven en sprekers te coachen om hun verhaal krachtiger te maken, dat is tof werk maar niet mijn droombaan. Mijn volgende uitdaging is dus om het helpen van jonge mensen in een vorm te gieten waardoor ik er mijn droombaan van kan maken en dat ik dit betekenisvolle werk kan blijven doen.

En hoe zit het met jou? Heb jij al eens op deze manier nagedacht over wat jouw droombaan is? Mocht je hier wel eens over willen nadenken, dan heb ik het model voor je in de afbeeldingen van deze post gezet. Zo kan je voor jezelf eens nadenken over wat jouw passies en talenten zijn, over welke behoefte jij kunt vervullen en hoe je daar je geld mee kunt verdienen. Ik hoop dat het jou net zo veel inzicht geeft als dat het voor mij heeft gegeven!

Proost op het mooie leven!

Door Kai Vermaas.

Groetjes Kai.

 

P.s. wil je me volgen? Ik ben zeer volgbaar op de volgende plekken:

Verandering, alles is anders

Verandering, het woord waarmee de eerste maanden van 2018 het beste beschreven kunnen worden. Ik wil je hiermee een update geven want alles is anders, en toch stiekem hetzelfde.

Leren Loslaten

Ik kijk al een beetje terug op 2017 en één thema lijkt dit jaar boven alles uit te steken: loslaten. Dat is nog niet zo makkelijk als het klinkt!

Ik ben niet bijzonder

Laatst vroeg iemand me: Wat maakt jou bijzonder? Mijn antwoord was dat ik mezelf niet bijzonder vind. Bijzonder zijn komt met een hoge prijs en wil je dat?

Nicolien Sauerbreij – Elke wedstrijd beter

Is het altijd je droom geweest om goud te halen op de Olympische Spelen? Nicolien Sauerbreij: “Nee, ik wilde alleen maar elke wedstrijd beter worden”

Het gaat altijd anders dan je verwacht

Het gaat altijd anders dan je verwacht… Dat maakt het leven boeiend. Ik heb succes in wat ik niet had verwacht en geen succes in wat ik wel had verwacht!

Tao #3 – Het goede beleid

Niet veel mensen weten dat de Tao ook politieke ideeën bevat! Deel 3 van mijn serie over de Tao gaat over wat goed beleid is en hoe je leiding moet geven

Hoe ik mijn droombaan vond

5 jaar geleden vond ik mijn droombaan doordat ik een nieuw perspectief op banen leerde kennen, nu moet ik weer verder zoeken naar m’n echte droombaan

Succes is net als hardlopen

Hardlopen, een paar maanden geleden heb ik me er toch maar aan gewaagd en inmiddels heeft het me geleerd van leer hoe je kunt doorzetten tot succes.

Waarom je niet weet wat je passies zijn

Waarom weet je niet wat je passies zijn? Iedereen lijkt ze te hebben en toch is het zo moeilijk om jouw passies te benoemen. Ik help je in dit blog op weg..

Tao #2 – Natuurlijk evenwicht

Vers 2 van de befaamde Tao Te Ching: natuurlijk evenwicht. In dit blog bespreek ik dat dingen die apart lijken te zijn niet van elkaar te scheiden zijn.

Share This