Selecteer een pagina

Leren Loslaten

13

november, 2017

Geluk

Het is nog geen December, maar stiekem kijk ik al wel een beetje terug op 2017 en één thema lijkt dit jaar met kop en schouder boven alles uit te steken: loslaten. Maar dat is nog lang niet zo makkelijk als het klinkt!

Loslaten van het verleden 

Het jaar begon voor mij een beetje vreemd. Vanaf 2012 waren al mijn gedachten en acties gefocust op één ding: een succes maken van The Happiness Company. Ik geloofde heilig dat er een persoonlijk ontwikkelingsprogramma moest komen voor jonge mensen wat bereikbaar is voor iedereen. Dus ik zei nee tegen alles wat niet leidde tot het succes van The Happiness Company, alleen dat telde. 4 jaar later en The Happiness Company is mislukt, ik zit financieel aan de grond en ik heb geen idee meer wat ik aan moet met m’n leven. Ik wist altijd precies wat ik wilde, maar vanaf toen wist ik het niet meer. En daar is dan 2017!

Loslaten van toekomstplannen

Ik besloot dat dit jaar anders moest worden dan de afgelopen jaren. Mijn besluit voor 2017: Ik laat m’n laserfocus op één ding los en ik ga ja zeggen op alles wat op m’n pad komt.Het moment dat ik dat besluit, gaat m’n hoofd met me aan de haal. “Maar wat als er nou niets op m’n pad komt?” “Je moet toch wel ergens je stabiliteit uithalen Kai, waar is je plan daarvoor?” “Heb je überhaupt wel een plan of is dit ‘ja zeggen’ een soort excuus om geen plan te maken?” Thanks koppie, goeie feedback weer, motiverend ook! Maar ik ken mezelf goed genoeg om die gedachten niet serieus te nemen, het is namelijk alleen maar angstpraat. Angst heeft voor mij maar één agenda en dat is alles houden zoals het is want dan weet ik wat ik kan verwachten. Maar ik zat in een shitsituatie, dus alles houden zoals het is, is niet wat ik wilde. Dan komt loslaten om de hoek. Loslaten is een sprong in het diepe wagen. Loslaten is het onbekende tegemoet treden. Loslaten is je angsten onder ogen zien en dan toch doen wat nodig is.

Loslaten van het businessplan 

Bij mij was heel hard nodig om mijn financiën op orde te krijgen. Maar ik had geen idee hoe. Geen businessplan, geen begroting, ik had niet eens een bedrijf meer. En toen ineens uit onverwachte hoek kreeg ik op LinkedIn een bericht van iemand die ik niet kende, die vroeg of ik nog op zoek was naar een klus? Uiteraard zei ik ja! Het bleek dat de directeur van dit bedrijf mijn vlogs had gezien en ze wilden dat ik video’s voor ze ging maken. Hiermee was mijn financiële probleem ineens opgelost. En zo zijn er dit jaar heel veel klussen op me af gekomen uit totaal onverwachte hoek. Ik doe namelijk niets aan acquisitie op het moment en het is zakelijk gezien nog nooit zo goed gegaan.

Loslaten van hoe het zou moeten gaan 

De grootste grap is dat ik dit nooit had kunnen bedenken! Als ik tegen jou had gezegd dat ik geen plan nodig heb want iemand zal me een berichtje sturen en een langdurige klus aanbieden, dan had je waarschijnlijk gezegd dat ik wel heel erg aan wishful thinking zou doen. Maar toch is dat wat er gebeurde. Zo zie je maar weer dat het leven zich niet zo goed aan planningen houdt en in dit geval is dat iets goeds voor mij.

Loslaten van angst

Dat hele loslaten gaat uiteraard niet zonder slag of stoot. Ik heb nog steeds genoeg dagen waar de angst toeslaat, waar ik het stom vind dat ik nog geen plan heb voor de toekomst en dat ik me afvraag of alles wel goed zal blijven gaan. Maar goed, volgens mij heb je qua toekomstperspectief één keuze uit twee opties: kies je voor angst of kies je voor vertrouwen? Angst houd je waar je bent en daar heb je controle en regels voor nodig. Vertrouwen brengt je op nieuw terrein en daar is loslaten voor nodig. Dus hoe scary dat hele loslaten ook is, ik laat me lekker meevoeren naar nieuwe avonturen.

Proost op het mooie leven!

Door Kai Vermaas.

Groetjes Kai.

 

P.s. wil je me volgen? Ik ben zeer volgbaar op de volgende plekken:

Verandering, alles is anders

Verandering, het woord waarmee de eerste maanden van 2018 het beste beschreven kunnen worden. Ik wil je hiermee een update geven want alles is anders, en toch stiekem hetzelfde.

Leren Loslaten

Ik kijk al een beetje terug op 2017 en één thema lijkt dit jaar boven alles uit te steken: loslaten. Dat is nog niet zo makkelijk als het klinkt!

Ik ben niet bijzonder

Laatst vroeg iemand me: Wat maakt jou bijzonder? Mijn antwoord was dat ik mezelf niet bijzonder vind. Bijzonder zijn komt met een hoge prijs en wil je dat?

Nicolien Sauerbreij – Elke wedstrijd beter

Is het altijd je droom geweest om goud te halen op de Olympische Spelen? Nicolien Sauerbreij: “Nee, ik wilde alleen maar elke wedstrijd beter worden”

Het gaat altijd anders dan je verwacht

Het gaat altijd anders dan je verwacht… Dat maakt het leven boeiend. Ik heb succes in wat ik niet had verwacht en geen succes in wat ik wel had verwacht!

Tao #3 – Het goede beleid

Niet veel mensen weten dat de Tao ook politieke ideeën bevat! Deel 3 van mijn serie over de Tao gaat over wat goed beleid is en hoe je leiding moet geven

Hoe ik mijn droombaan vond

5 jaar geleden vond ik mijn droombaan doordat ik een nieuw perspectief op banen leerde kennen, nu moet ik weer verder zoeken naar m’n echte droombaan

Succes is net als hardlopen

Hardlopen, een paar maanden geleden heb ik me er toch maar aan gewaagd en inmiddels heeft het me geleerd van leer hoe je kunt doorzetten tot succes.

Waarom je niet weet wat je passies zijn

Waarom weet je niet wat je passies zijn? Iedereen lijkt ze te hebben en toch is het zo moeilijk om jouw passies te benoemen. Ik help je in dit blog op weg..

Tao #2 – Natuurlijk evenwicht

Vers 2 van de befaamde Tao Te Ching: natuurlijk evenwicht. In dit blog bespreek ik dat dingen die apart lijken te zijn niet van elkaar te scheiden zijn.

Share This