Selecteer een pagina

Nicolien Sauerbreij
Elke wedstrijd beter

6

juli, 2017

Succes

Kai: “is het altijd al je droom geweest om goud te halen op de Olympische Spelen?” Nicolien: “nee. Eerlijk gezegd heb ik er nooit bij stil gestaan, ik wilde simpelweg alleen maar elke wedstrijd beter worden”

Wat ik heb geleerd van Nicolien sauerbreij

Naast dat ik zelf spreker ben, help ik andere sprekers om hun verhaal beter te vertellen. Zo help ik nu snowboarder Nicolien Sauerbreij om haar reis naar Olympisch Goud te vertellen op het podium. Wanneer ik zulke inspirerende mensen als Nicolien mag helpen, dan kan ik niet anders dan zelf ook mega geïnspireerd raken! Daarom wil ik vandaag met je delen wat ik van haar heb geleerd over focus en succes:

elke wedstrijd beter

Ik vertel zelf altijd op het podium dat het belangrijk is om een stip op de horizon te hebben, iets waar je naartoe werkt, iets waardoor je weet waarom wat je nu doet belangrijk is. Afgelopen week had ik het hier over met Nicolien en zij bleek hier een totaal andere mening over te hebben. Ze vertelde dat zij nooit verder keek dan haar volgende wedstrijd! Over de Olympische Spelen ging ze pas nadenken toen ze daarvoor in aanmerking kwam. Ze dacht dus totaal niet lange-termijn, maar juist heel erg korte-termijn! Ze vertelde dat ze altijd alleen maar bezig was met ervoor zorgen dat ze de volgende wedstrijd beter deed dan de vorige. That’s all! Elke wedstrijd beter. Na een heleboel wedstrijden kwam ze uiteindelijk terecht op de Olympische Spelen, daar haalde ze twee keer niets en de derde keer haalde ze goud in Vancouver. De 100e gouden medaille voor Nederland!

Ik moest zelf even wennen aan dit idee. Ik hoor altijd verhalen over lange-termijn planningen en dat je voor je moet zien waar je wilt staan over een paar jaar. Toch is het Nicolien gelukt om een unieke prestatie neer te zetten met een mega korte-termijn focus. Dit deed me denken aan hoe ik zelf mijn vlogs heb benaderd vorig jaar. Toen ik dat deed, had ik er geen lange-termijn visie mee. Ik wilde simpelweg leren om video’s te maken! Ik merkte dat ik door elke dag een vlog te maken, dat ik er elke dag een stukje beter in werd en dat motiveerde me om ermee door te blijven gaan. Ik had nooit verwacht dat er iets uit zou komen en toch doe ik nu videoklussen voor mensen die mijn vlogs goed vonden. Dat valt natuurlijk in het niet bij de unieke prestatie van Nicolien, maar het heeft me wel geïnspireerd om de komende tijd vaker projecten op deze manier te benaderen.

afrekenen met perfectionisme

Wat het namelijk doet, is afrekenen met perfectionisme. Als je iets vooral benadert vanuit de lange-termijn, dan ontstaat er gelijk een soort ideaalbeeld waar je aan moet voldoen en waar je op dit moment niet aan voldoet. Dit ideaalbeeld kan inspirerend zijn, maar bij mij demotiveert het eerder. Wanneer ik me qua films maken vergelijk met mijn oude idool Steven Spielberg, dan ben ik maar een jochie met een kleine camera en stelt wat ik doe helemaal niets voor. Wanneer ik dat denk, heb ik gelijk geen zin meer om eraan te beginnen! Nicolien had hetzelfde wanneer zij zichzelf vergeleek met de top in snowboarden, destijds wonnen alleen mensen uit bergachtige regio’s medailles op de Olympische Spelen en eigenlijk had een Nederlander geen schijn van kans. Als ze daarop was blijven focussen, dan was ze nooit begonnen. In plaats daarvan focuste ze zich op de wedstrijd die voor haar lag en alleen op haar eigen kunnen in die wedstrijd. Zo hoef je niet te voldoen aan een ideaalbeeld en heb je geen last van perfectionisme. Je doet het elke keer naar het beste van je kunnen op dat moment, daar leer je van en daardoor doe je het de volgende keer beter. Wanneer je dat maar lang genoeg doet, dan word je vanzelf goed in dat wat je doet.

Deze focus kan je overal in toepassen. Als je onderneemt kan je ervoor kiezen om elke klant een stukje beter te helpen. Wanneer je iets wilt leren, focus je dan niet op hoe goed anderen zijn, maar focus erop dat je elke keer een stapje beter wordt. Als je werkt, kan je ervoor gaan om je taken elke dag een stukje beter uit te voeren. Focus je op de korte-termijn in plaats van je alsmaar te vergelijken met het ideaal van de lange-termijn.

Ik vind het zo zonde wanneer ik hoor dat iemand ergens niet mee begint, simpelweg omdat anderen er beter in zijn dan jij. En omdat je daardoor het gevoel krijgt nooit zo goed te kunnen zijn als zij. Iedereen is ooit ergens begonnen en toen waren ze er allemaal slecht in, maar als je dan doorzet en de denkwijze van Nicolien aanneemt om elke keer een stukje beter te zijn, dan komen er resultaten die jij zelf op dit moment nog niet kunt voorstellen. Dit vind ik een heerlijk fascinerend idee! Dankjewel Nicolien voor deze inspiratie.

Op het mooie leven!

Door Kai Vermaas.

Groetjes Kai.

 

P.s. wil je me volgen? Ik ben zeer volgbaar op de volgende plekken:

Verandering, alles is anders

Verandering, het woord waarmee de eerste maanden van 2018 het beste beschreven kunnen worden. Ik wil je hiermee een update geven want alles is anders, en toch stiekem hetzelfde.

Leren Loslaten

Ik kijk al een beetje terug op 2017 en één thema lijkt dit jaar boven alles uit te steken: loslaten. Dat is nog niet zo makkelijk als het klinkt!

Ik ben niet bijzonder

Laatst vroeg iemand me: Wat maakt jou bijzonder? Mijn antwoord was dat ik mezelf niet bijzonder vind. Bijzonder zijn komt met een hoge prijs en wil je dat?

Nicolien Sauerbreij – Elke wedstrijd beter

Is het altijd je droom geweest om goud te halen op de Olympische Spelen? Nicolien Sauerbreij: “Nee, ik wilde alleen maar elke wedstrijd beter worden”

Het gaat altijd anders dan je verwacht

Het gaat altijd anders dan je verwacht… Dat maakt het leven boeiend. Ik heb succes in wat ik niet had verwacht en geen succes in wat ik wel had verwacht!

Tao #3 – Het goede beleid

Niet veel mensen weten dat de Tao ook politieke ideeën bevat! Deel 3 van mijn serie over de Tao gaat over wat goed beleid is en hoe je leiding moet geven

Hoe ik mijn droombaan vond

5 jaar geleden vond ik mijn droombaan doordat ik een nieuw perspectief op banen leerde kennen, nu moet ik weer verder zoeken naar m’n echte droombaan

Succes is net als hardlopen

Hardlopen, een paar maanden geleden heb ik me er toch maar aan gewaagd en inmiddels heeft het me geleerd van leer hoe je kunt doorzetten tot succes.

Waarom je niet weet wat je passies zijn

Waarom weet je niet wat je passies zijn? Iedereen lijkt ze te hebben en toch is het zo moeilijk om jouw passies te benoemen. Ik help je in dit blog op weg..

Tao #2 – Natuurlijk evenwicht

Vers 2 van de befaamde Tao Te Ching: natuurlijk evenwicht. In dit blog bespreek ik dat dingen die apart lijken te zijn niet van elkaar te scheiden zijn.

Share This