Selecteer een pagina

Waarom weet ik niet wat mijn talenten zijn?

14

maart, 2017

Succes

Of het nou is op school, je studie, een sollicitatiegesprek, werk of op een borrel, het is je vast wel eens gevraagd: “wat zijn jouw talenten? Waar ben jij nou echt goed in?” De meeste mensen lijken door deze vraag een beetje in verlegenheid gebracht te worden en veranderen het gesprek snel naar een nieuw onderwerp. Maar waarom is dit zo’n lastig iets en waarom weet je niet wat je talenten zijn?

Wat ik beschouw als talenten.

Laten we beginnen bij een definitie. Hier gaat het namelijk al vaak mis. In de jaren dat ik voor groepen spreek over talenten heb ik al vaak te horen gekregen: “Maar Kai, ik heb helemaal geen talenten.” Of dat waar is, ligt helemaal aan wat je verstaat onder je talenten. Naar mijn idee maken de meeste mensen er iets veel te groots van, ze denken dat een talent iets is waarmee je geboren wordt of ze zien een talent als dat ene ding waar jij de beste in bent in de hele wereld. Ik denk dat die beide definities een verkeerd en onbereikbaar ideaalbeeld scheppen. Ten eerste geloof ik niet in aangeboren talenten, alles wat je doet, heb je ergens geleerd. Om ergens goed in te worden, heb je het simpelweg heel vaak te doen. Maar natuurlijk bestaat er zoiets als aanleg, maar een aanleg zorgt er alleen maar voor dat je iets makkelijker oppikt. Dat maakt het nog geen aangeboren gave, je moet nog steeds alle uren en moeite erin steken om er goed in te worden. De tweede definitie, dat je er de beste in de wereld in bent, is simpelweg onbereikbaar. In welk vakgebied dan ook is er geen objectief beste in de wereld. Dat bestaat niet. En daarbij maken we maar heel weinig gebruik van de beste in de wereld. Je gaat toch niet alleen maar uit eten in de beste restaurants in de wereld? Je gaat het meest uit eten bij de restaurants bij jou in de buurt die lekker eten klaar maken.

Naar mijn idee zijn talenten de dingen waar jij goed in bent. Niet de beste, niet de enige, maar wel iets waar jij goed in bent en dat is al moeilijk zat. Toch weten veel mensen niet eens waar ze goed in zijn, waarom dat zo is en hoe je dat wel kunt ontdekken, dat is waar dit blog over gaat.

Waarom is het belangrijk om je talenten überhaupt te kennen?

Talenten zijn belangrijk, je wordt er vaker naar gevraagd. Maar heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom het zo belangrijk is om te weten waar je goed in bent? Vaak zijn talenten alleen belangrijk als antwoord op de vraag van anderen want stiekem weet je al lang wat jij wel en wat je niet kan. Maar als je ernaar gevraagd wordt of je ergens goed in bent, dan zul je waarschijnlijk uit bescheidenheid antwoorden dat je het wel een beetje kan. Toch zijn er veel situaties waar je talenten kennen van groot belang kan zijn, stel jezelf deze situatie voor:

Een paar werken geleden ben je erachter gekomen dat je iets in je lichaam hebt wat niet helemaal lekker is, gelukkig heeft je huisarts gezegd dat je na een chirurgische ingreep er geen last meer van zal hebben. Je ligt nu op een ziekehuis bed en de chirurg komt je een bezoekje brengen om af te stemmen over de operatie. Het is toch spannend zoiets en om je zenuwen te bedaren, vraag je de chirurg: “dokter, bent u goed in opereren?” De chirurg antwoord: “mwah, niet heel best, maar ik kan wel een beetje snijden ja.”

Zou dat antwoord je gerust stellen? Ik denk het niet! Nou, dit geldt naar mijn idee voor elke vorm van werk. Als iemand je vraagt of je iets kan en jij kan het, dan wil je geen half bescheiden antwoord, dan wil je gewoon horen dat de ander je kan helpen. Daarom is het tijd om te ontdekken wat jouw talenten zijn zodat jij dat de volgende keer vol overtuiging kan zeggen.

Waarom je niet weet wat je talenten zijn

Dat je niet weet wat je talenten zijn is volkomen logisch, sterker nog, niemand weet vanuit zichzelf wat zijn/haar talenten zijn. Het probleem met talenten is namelijk dat er geen objectieve talenten zijn. Talenten zijn namelijk contrastbegrippen, ze bestaan alleen maar in contrast tot een ander. Om je talenten te leren kennen, heb je jezelf dus te vergelijken met een ander. In vergelijking met mijn opa ben ik een genie met computers, in vergelijking met een echt computergenie, ben ik de grootste digibeet die er is. Toch ben ik in staat om mijn opa te helpen met zijn computer en dat is wat telt voor mijn opa. Dus jij kan waarschijnlijk een heleboel mensen helpen met dingen die jij voor jouw gevoel maar half kan.

Ook kan je ontdekken wat jij goed kan, door te bekijken waar andere mensen slecht in zijn. Zo weet ik bijvoorbeeld alleen maar dat ik een talent heb voor spreken omdat ik anderen mensen heb zien stuntelen op het podium. Ik ken zelfs mensen die doodsbenauwd worden van het idee om voor een grote groep mensen te spreken. Die angst is mij totaal onbekend, ik vind op het podium staan zo’n beetje het allerleukste wat er is en ik kan me niet voorstellen dat je dat niet kunt of dat je dat eng vindt. Juist dat ik het me niet kan voorstellen, laat zien dat spreken een talent is voor mij. Spreken voor grote groepen vind ik normaal en als je het mij vraagt is het ook nog eens heel makkelijk. Kortom, omdat ik weet dat er mensen zijn die het niet kunnen en omdat er mensen zijn die mij goed vinden, weet ik dat ik er goed in ben. Zelfs al voelt het voor mij als de normaalste zaak in de wereld.

Hetzelfde geldt voor jou. Juist die dingen die voor jou ontzettend normaal voelen, waarvan je denkt dat het totaal niet bijzonder is en waarvan je denkt dat iedereen het makkelijk zou kunnen, dát zijn jouw talenten. Je bent er namelijk zo goed in geworden dat het je makkelijk af gaat want zo lang iets moeite kost, ben je er nog nog geen meester in.

Meester in je talenten

De grootste grap in de wereld is dat je iets niet merkt als het optimaal werkt. Je ogen werken optimaal als ze zichzelf niet zien. Je oren werken optimaal als ze zichzelf niet horen. Je bent gezond wanneer je niets merkt van je lichaam. Wanneer je ogen zichzelf zouden zien, dan is er iets mis met je ogen en moet je naar de dokter. Als je je oren hoort dan heb je waarschijnlijk iets te lang naast die harde speaker gestaan in de kroeg.

Zo werkt het dus ook met je talenten, de dingen die je niet merkt van jezelf, zijn de dingen waar jij optimaal goed in bent. Daarom weet jij het slechtst van iedereen wat jouw talenten zijn, je merkt ze niet eens meer! Zo goed ben jij erin!

Maar hoe weet je wat je talenten zijn dan?

Nou, nu je weet dat je talenten die dingen zijn die je zelf niet door hebt, weet je ook dat jij de slechtste persoon bent om te vragen wat je talenten zijn. Daarom moet je dat ook helemaal niet aan jou vragen. Je hebt nu geleerd dat je contrast nodig hebt voor talenten, dus moet je het in de contrasten zoeken. Vraag daarom alleen maar aan andere mensen wat zij zien als jouw talenten. Wil je hier echt werk van maken? Dan raad ik je aan om minstens 30 mensen te vragen om drie dingen te benoemen waar jij goed in bent. Dan kan je op zoek gaan naar de dingen die meerdere mensen benoemen en dat zijn je talenten.

Neem de dingen die anderen zeggen dan ook echt aan en ga het niet wegwuiven met bescheidenheid, onthoud dat stukje van de chirurg. We zijn vaak bang om arrogant over te komen als we zeggen dat we ergens goed in zijn, maar het is alleen arrogant als het niet waar is. Wanneer je deze opdracht hebt gedaan, dan heb je onderzoek gedaan naar je talenten en, zolang je niet ineens gaat zeggen dat je er de beste van de wereld in bent, zul je zien dat mensen het echt waarderen en beter weten wat ze aan je hebben. Hoe concreter jij duidelijk hebt wat je talenten zijn, hoe meer mensen je daarvoor weten te in te zetten en hoe meer jij kan betekenen voor anderen. Je zou dus kunnen zeggen dat het eerder altruïstisch is dan egoïstisch.

Staan je talenten dan vast?

Nee, zeer zeker niet. Zoals ik al in het begin van dit blog zei, zijn talenten simpelweg de dingen die je al heel vaak hebt gedaan. Ik begon op mijn 8e met ondernemen doordat ik op de camping lege flessen ging verzamelen en het statiegeld deelde met de campinggasten. Dit soort acties ben ik blijven doen en wat ik nu doe is simpelweg een volwassenere variant van wat ik toen deed. Zo zijn de dingen die jij terug zal krijgen van jouw omgeving waarschijnlijk ook volwassenere varianten van hoe jij je gedroeg als kind. Toch ben jij, hoe oud je ook bent, in staat om je van alles eigen te maken wat je niet per se je leven lang doet. Vorig jaar heb ik leren longboarden terwijl ik nog nooit iets heb gedaan wat er ook maar enigszins op leek. Het enige wat ik heb gedaan, is met mezelf afspreken dat ik elke dag een half uur zou besteden aan leren longboarden. Langzaam maar zeker groei je er dan in en leer je iets nieuws. Dus als jij van iets je talent wilt maken, ga er dan voor, leer het stapje voor stapje en na verloop van tijd zal het je geen moeite meer kosten en dan ben je meester van dit nieuwe talent.

Door Kai Vermaas.

Groetjes Kai.

 

P.s. wil je me volgen? Ik ben zeer volgbaar op de volgende plekken:

Verandering, alles is anders

Verandering, het woord waarmee de eerste maanden van 2018 het beste beschreven kunnen worden. Ik wil je hiermee een update geven want alles is anders, en toch stiekem hetzelfde.

Leren Loslaten

Ik kijk al een beetje terug op 2017 en één thema lijkt dit jaar boven alles uit te steken: loslaten. Dat is nog niet zo makkelijk als het klinkt!

Ik ben niet bijzonder

Laatst vroeg iemand me: Wat maakt jou bijzonder? Mijn antwoord was dat ik mezelf niet bijzonder vind. Bijzonder zijn komt met een hoge prijs en wil je dat?

Nicolien Sauerbreij – Elke wedstrijd beter

Is het altijd je droom geweest om goud te halen op de Olympische Spelen? Nicolien Sauerbreij: “Nee, ik wilde alleen maar elke wedstrijd beter worden”

Het gaat altijd anders dan je verwacht

Het gaat altijd anders dan je verwacht… Dat maakt het leven boeiend. Ik heb succes in wat ik niet had verwacht en geen succes in wat ik wel had verwacht!

Tao #3 – Het goede beleid

Niet veel mensen weten dat de Tao ook politieke ideeën bevat! Deel 3 van mijn serie over de Tao gaat over wat goed beleid is en hoe je leiding moet geven

Hoe ik mijn droombaan vond

5 jaar geleden vond ik mijn droombaan doordat ik een nieuw perspectief op banen leerde kennen, nu moet ik weer verder zoeken naar m’n echte droombaan

Succes is net als hardlopen

Hardlopen, een paar maanden geleden heb ik me er toch maar aan gewaagd en inmiddels heeft het me geleerd van leer hoe je kunt doorzetten tot succes.

Waarom je niet weet wat je passies zijn

Waarom weet je niet wat je passies zijn? Iedereen lijkt ze te hebben en toch is het zo moeilijk om jouw passies te benoemen. Ik help je in dit blog op weg..

Tao #2 – Natuurlijk evenwicht

Vers 2 van de befaamde Tao Te Ching: natuurlijk evenwicht. In dit blog bespreek ik dat dingen die apart lijken te zijn niet van elkaar te scheiden zijn.

Share This