Selecteer een pagina

Waarom weet je niet wat je passies zijn?

23

mei, 2017

Geluk

Wat zijn jouw passies? Of heb je ze überhaupt wel? Passies hebben lijkt belangrijker dan ooit. Er wordt naar gevraagd in sollicitatiegesprekken, op je werk en bij netwerkbijeenkomsten. Toch blijft het vaak lastig om te vertellen wat je passies zijn. Daarom ga ik je op weg helpen met het ontdekken van je passies!

Waarom weet je niet wat je passies zijn?

Ik denk dat een groot deel van het probleem dat je niet weet wat jouw passies zijn voortkomt uit dat je je vergelijkt met anderen. Ik ontmoet zoveel mensen die zeggen geen passies te hebben en dan wijzen ze naar mij en dan zeggen ze: “Jij wel! Jij bent zo’n gepassioneerd persoon met hoe jij met je werk omgaat, dat heb ik niet.” Onzin, ik voel me net zo vaak ongepassioneerd als jij je wel eens voelt. Het gras is simpelweg altijd groener aan de overkant. Als ik om me heen kijk dan zie ik mensen die zoveel meer op lijken te gaan in hun werk dan ik, dan zie ik altijd mensen die met nog meer ziel en zaligheid bezig zijn met hun werk dan ik, ik zie zat mensen die met toffere dingen bezig zijn dan ik. Maar dat betekent niet dat ik niets kan en dat ik geen passies heb.

Maar in plaats van voor jezelf te besluiten dat je geen passies hebt of dat je geen idee hebt wat je leuk vindt, heb je wel eens heel bewust onderzocht wat dit voor jou is? Laten we dat hier doen!

Wat zijn passies?

Er is heel veel discussies over wat passies nou zijn en dat maakt het al heel lastig om voor jezelf te bepalen wat jouw passies zijn. De een legt passies uit als simpelweg de dingen die je leuk vindt. Ik vind het best amusant stiekem te lachen als iemand struikelt op straat, maar niet valt en dan heel boos naar die steen kijkt alsof die steen het heeft gedaan. Is dat dan ook gelijk een passie? Mwah, denk het niet.

Anderen vertalen passie als een lijdensweg, als datgene waar jij jouw leven voor zal geven. Net als in “The Passion of the Christ” waar de lijdensweg van Jezus in beeld is gebracht door Mel Gibson. Passie is dan dus iets waar jij je leven voor wilt geven, iets waardoor jij zoveel tegenslag kunt trotseren maar wat het uiteindelijk waard maakt omdat je iets betekent voor de wereld. Dit vind ik persoonlijk nogal heftig dus voordat ik jou en mezelf ga beschouwen als messias, gaan we snel door naar wat ik denk wat het wel is.

Mijn idee van wat passies zijn, is dat je toegewijd bent aan iets wat je leuk vindt om te doen. Simpelweg iets leuk vinden is niet genoeg en ik geloof eerlijk gezegd niet in dat je ooit één ding zult vinden waar je de rest van je leven aan wilt spenderen, daarvoor zijn er simpelweg te veel leuke dingen te beleven in het leven. Ik geloof erin dat passies groeien naarmate je jezelf toewijdt aan een bepaalde activiteit.

Passies en toewijding

Ik heb bijvoorbeeld op mijn 14e geleerd om gitaar te spelen. Voordat ik begon leek het me iets wat leuk is om te doen en volgens mij trok het ook vrouwen aan en dat begint natuurlijk boeiend te worden voor 14 jarige jongens! Dus ik kreeg mijn eerste gitaar voor m’n verjaardag samen met een les CD, het was namelijk nog het pre-YouTube tijdperk. De eerste lessen waren heel tof! Ik kon al snel een aantal liedjes die vrij herkenbaar waren en ik werd snel een attractie op menig feestje. (vooral Seven Nation Army is goed te doen en dan gaat iedereen tu-tudu-tut-tu-du-duuu) Maar dan komt het nare moment waar het zeer gaat doen. De snaren snijden in je vingers, de akkoorden worden steeds lastiger en je vraagt jezelf af hoe mensen ooit hun vingers in zulke posities kunnen krijgen. Dit duurde bij mij ongeveer 3 maanden. 3 maanden van zwoegen, bloed, zweet, tranen en het vervloeken van die stomme gitaar! Ik wilde er mee stoppen, ik vond het verschrikkelijk. Maar ineens was ik er doorheen. Ineens begonnen dingen weer te lukken en kon ik weer nieuwe liedjes spelen en begon het weer leuk te worden. Vanaf toen noem ik gitaar spelen een passie.

Het leren van nieuwe dingen komt namelijk nooit zonder slag of stoot. In het begin is het nieuw, spannend en toch ook wel leuk, maar er komt altijd een tijd waar dat minder wordt. Als je dan het doorzettingsvermogen hebt om door te gaan, dán ontstaan er passies. Dan ga je er echt voor! En je zult zien dat dan mensen gaan zeggen over jou dat jij zo gepassioneerd bent.

Passies en verandering

Veel te vaak zeggen we dat we geen passies hebben omdat het niet constant is. Vorig jaar was je waarschijnlijk over iets heel anders gepassioneerd aan het vertellen tegen je vrienden dan nu. Passies zijn namelijk niet constant. Ze veranderen. Als je iets lang genoeg achter elkaar doet, wordt je het uiteindelijk een keer zat, maar dat betekent niet dat het geen passie kan zijn.

Ik heb vorig jaar 222 dagen lang elke dag een video gemaakt, dat had toewijding nodig! Ik vond video altijd al leuk, maar het is pas een passie geworden toen ik mezelf ertoe zette er echt iets mee te doen. In die tijd heb ik amper blogs geschreven. Maar toen ik na 222 dagen stopte met video’s maken en weer eens een blog schreef, was ik als een kind zo blij, ik kreeg weer helemaal zin om meer te schrijven!

Dit proces hoort erbij en wat ik heb moeten leren is dit proces te accepteren. Er simpelweg in op gaan dat ik nu vol toewijding iets doe en dat dit later iets anders zal zijn en dat het plezier later weer terug zal keren. Het is als een soort golf die constant heen en weer gaat. Het enige wat je niet moet willen is wensen dat het constant is, dan is namelijk niets een passie want dat is onmogelijk.

Je passies ontdekken

Oké, nu je beter weet hoe ik tegen passies aan kijk, kunnen we ontdekken wat jouw passies zijn. Om je passies te ontdekken heb je wat zelfonderzoek te doen. Ik heb nog nooit een compleet passieloos persoon ontmoet dus dit werkt ook voor jou.

Passie bestaat dus uit twee componenten: plezier en toewijding. Je hebt dus eerst te ontdekken waar je allemaal plezier aan beleeft. Hiermee bedoel ik plezier in de meest simpele zin die er is, dus niet dat je in volledige extase bent en van de daken schreeuwt hoe gelukkig je bent, dat is weer te heftig. Simpelweg wat je leuk vindt. Het helpt om die dingen allemaal eens op te schrijven.

Toewijding is wat lastiger te ontdekken. Hier heb ik een interessante tip voor gekregen van een van de tofste sprekers van België: Jef Staes. (zie hier zijn site) Hij stelt namelijk dat de informatie die je opzoekt, onthult waar je passies liggen. Dus ga eens voor jezelf in de gaten houden waar jij allemaal informatie over opzoekt. Zit je veel op reissites? Of lees je veel over geschiedenis? Kijk je op YouTube filmpjes over muziekinstrumenten of juist iets heel anders? Gedraag je eens als een Google voor je eigen leven en ga eens bewust na waar jij je mee bezig houdt.

Als laatste stap hoef je die twee dingen alleen nog maar samen te voegen. Je kan namelijk toegewijd zijn aan iets wat je helemaal niet leuk vindt, bijvoorbeeld als er uit komt dat je veel opzoekt voor werk maar dat het je eigenlijk niet interesseert. Dan is het geen passie. Passies ontstaan uit de combinatie, dus combineer maar raak.

Hulp nodig met je passies?

Kom je er nog niet helemaal lekker uit? En wil je het wel graag weten? Dan kunnen we een Skype/bel coachsessie plannen waar ik je help om je passies duidelijk te krijgen. Stuur me een mailtje via info@kaivermaas.nl en dan help ik je graag op weg. Dit hebben we samen in twee coachsessies duidelijk voor je!

Passies samengevat

Wat ik het mooiste vind wat je zou kunnen onthouden van dit blog is om niet te streng op jezelf te zijn als het om passies gaat. Je hebt er zat, je noemt ze alleen nog niet zo. Daarom helpt het om ze eens op te schrijven zodat je ze duidelijk krijgt voor jezelf en de volgende keer als iemand er naar vraagt dan heb je je antwoord klaar en hoef je je er niet meer onzeker over te voelen. Je doet zat leuke dingen en ik weet zeker dat je toegewijd bent aan een aantal dingen in je leven. Dus, keep up the good work! En ik hoor graag welke passies jij allemaal hebt.

Op het mooie leven!

Door Kai Vermaas.

Groetjes Kai.

 

P.s. wil je me volgen? Ik ben zeer volgbaar op de volgende plekken:

Verandering, alles is anders

Verandering, het woord waarmee de eerste maanden van 2018 het beste beschreven kunnen worden. Ik wil je hiermee een update geven want alles is anders, en toch stiekem hetzelfde.

Leren Loslaten

Ik kijk al een beetje terug op 2017 en één thema lijkt dit jaar boven alles uit te steken: loslaten. Dat is nog niet zo makkelijk als het klinkt!

Ik ben niet bijzonder

Laatst vroeg iemand me: Wat maakt jou bijzonder? Mijn antwoord was dat ik mezelf niet bijzonder vind. Bijzonder zijn komt met een hoge prijs en wil je dat?

Nicolien Sauerbreij – Elke wedstrijd beter

Is het altijd je droom geweest om goud te halen op de Olympische Spelen? Nicolien Sauerbreij: “Nee, ik wilde alleen maar elke wedstrijd beter worden”

Het gaat altijd anders dan je verwacht

Het gaat altijd anders dan je verwacht… Dat maakt het leven boeiend. Ik heb succes in wat ik niet had verwacht en geen succes in wat ik wel had verwacht!

Tao #3 – Het goede beleid

Niet veel mensen weten dat de Tao ook politieke ideeën bevat! Deel 3 van mijn serie over de Tao gaat over wat goed beleid is en hoe je leiding moet geven

Hoe ik mijn droombaan vond

5 jaar geleden vond ik mijn droombaan doordat ik een nieuw perspectief op banen leerde kennen, nu moet ik weer verder zoeken naar m’n echte droombaan

Succes is net als hardlopen

Hardlopen, een paar maanden geleden heb ik me er toch maar aan gewaagd en inmiddels heeft het me geleerd van leer hoe je kunt doorzetten tot succes.

Waarom je niet weet wat je passies zijn

Waarom weet je niet wat je passies zijn? Iedereen lijkt ze te hebben en toch is het zo moeilijk om jouw passies te benoemen. Ik help je in dit blog op weg..

Tao #2 – Natuurlijk evenwicht

Vers 2 van de befaamde Tao Te Ching: natuurlijk evenwicht. In dit blog bespreek ik dat dingen die apart lijken te zijn niet van elkaar te scheiden zijn.

Share This