Selecteer een pagina

Over Kai Vermaas

Spreker, Ondernemer, Vlogger, Schrijver & Coach

Over Kai Vermaas

Hi, ik ben Kai Vermaas. Ik ben 26 jaar oud en al van jongs af aan ben ik gefascineerd over wat nou een goed leven is. Ik dacht altijd dat succesvol worden zou zorgen voor een goed leven, maar zoals ik later leerde hebben sommige mensen hebben ontzettend veel succes, maar blijken eigenlijk ongelukkig te zijn. En zo zijn er ook mensen zonder enige vorm van succes die heel gelukkig zijn. Uit deze fascinatie ben ik de onderwerpen geluk, succes, relaties & filosofie gaan bestuderen en dat is waar ik dagelijk over schrijf, video’s over maak, spreek op podia en mensen in coach. Naar mijn idee heb ik hiermee het beste werk ter wereld en leef ik volgens mijn motto: “find a way to get paid to play”.

Op deze pagina wil ik je mijn verhaal vertellen, want ook lijkt het soms misschien dat ik alles goed voor elkaar heb, ook ik heb een behoorlijk hobbelige weg achter me (en voor me) net als iedereen. Ik hoop dat je me door mijn verhaal iets beter leert kennen en dat je wat ik vertel in context kan plaatsen van de lessen die ik heb geleerd in mijn leven. En hopelijk mag ik ook jouw verhalen horen wanneer we elkaar ontmoeten. Voor nu, aangenaam kennis te maken en veel plezier met mijn verhaal.

Over mij:

Naam: Kai Vermaas

Ik hou van: Filosoferen, films kijken & maken, muziek, gitaar spelen, koffie drinken & zetten, koken, spreken, ondernemen, fietsen, wandelen, de zee, cabaret, lezen, ambachtelijk werk en leuke dingen doen met vrienden & familie.

Ik hou niet van: Verspilde potentie, gedoe, slechte producten, onzinnige ideeën, status quo, onredelijkheid & onrechtvaardigheid.

Mijn verhaal

Alles wat ik nu ben, heb ik te danken aan waar ik vandaan kom. Daarom is het misschien interessant voor jou om te weten waar ik vandaan kom zodat je me een beetje beter leert kennen. Ik leef inmiddels alweer een tijdje dus het is nogal een verhaal dus ik zal mijn best doen om het zo amusant mogelijk te schrijven 😉 

Ik ben Kai Vermaas, ik kom oorspronkelijk uit het kleine dorpje Driel wat dichtbij Arnhem ligt. Hier heb ik het voorrecht gehad om samen met mijn jongere zusje op te groeien in een fijn gezin. Ik vind zelf dat mijn ouders met mij een mooie mix hebben gemaakt van een aantal eigenschappen waar ik ze altijd dankbaar voor zal zijn. Thanks guys! 

Mijn leven ging eigenlijk best wel prima totdat ik ineens op mijn 18e een keuze moest maken voor een studie. Dit was voor mij destijds best wel een shock. Ik had namelijk altijd gewoonweg gedaan wat iedereen van me vroeg en ineens moest ik zelf iets kiezen wat een grote impact zou hebben op mijn leven. Ik had geen flauw idee wat ik wilde doen met mijn leven, ik had daar zelfs nog nooit over nagedacht. Dit jaar zou een van de meest bepalende jaren van mijn leven worden, vooral omdat er van alles juist niet goed ging. Ik wist niet wat ik wilde studeren, mijn eerste vriendin maakte het met me uit en de ergste: een jongen die ik kende overleed. Voor mij was dit een behoorlijke wake-up-call. Ik besefte me namelijk voor het eerst in mijn leven dat niets eeuwig is en dat alles dus zomaar ineens voorbij kan zijn. Ik besefte me dat wanneer ik degene was die overleden zou zijn, dat ik dan niet blij terug zou kijken op mijn leven. Ik was vooral bezig met alles klaarzetten voor de toekomst in plaats van een leven te leiden wat ik wilde. En wat nou als die toekomst nooit zou komen? Dan is al dat voorbereiden voor niets geweest! Die zomer besloot ik Psychologie te gaan studeren om meer te kunnen leren over hoe mensen in elkaar zitten en hoe ons denken werkt.

De studie bracht me helaas niet wat ik wilde. Psychologie bleek vooral te gaan over wat er allemaal mis kan zijn met je en ik was alleen maar geïnteresseerd in wat sommige mensen zo bijzonder gelukkig & succesvol maakt en hoe je ervoor kan zorgen dat iedereen zo bijzonder kan worden. Na 2 jaar studie merkte ik dat het antwoord daarop niet op de Universiteit te vinden is en daarom besloot ik daarbuiten te gaan zoeken. Ik las heel veel boeken over dit onderwerp, van Stephen Covey tot Tony Robbins, en bij toeval kwam ik terecht in een workshop die “Succes door eigen Creatie” heette. Deze workshop werd gegeven door David de Kock en ik wist niet wat me overkwam. Ik zag die man daar staan vertellen op het podium, hij had allemaal concrete tips over geluk & succes en ik leerde meer in deze middag dan in 2 jaar op de Universiteit. Op dat moment wist ik het, dit is wat ik wil. Ik wil op het podium staan en verhalen vertellen over geluk & succes om zo anderen te inspireren een mooi leven te leiden. Maar hoe doe je dat? Daar is geen opleiding voor… Weet je wat? Ik ga het hem vragen, hij is spreker dus hij moet het weten.

Dus ik verzamelde al mijn moed om op David af te stappen en hem te vragen hoe je een spreker kunt worden. Met klamme handjes en knikkende knieën sloot ik me achteraan in de rij waar hij boeken aan het signeren was. Na wat voor mij een eeuwigheid leek, ben ik eindelijk aan de beurt en sta ik voor mijn nieuwe idool. Ik open mijn mond en zeg: “Gast. Ik wil je baan.” Ik verbaasde mezelf, dit was niet wat ik wilde zeggen! En tot mijn nog grotere verbazing zei David: “Mooi, kom volgend weekend maar coachen bij mijn seminar.” Hij signeerde mijn boek met de tekst: “Goeroe in opleiding, succes! Kom nog maar eens terug, David.” Destijds wist ik het nog niet, maar dit was het begin van een route die mijn leven voor altijd zou veranderen.

Ik ging naar dat seminar van David en het coachen ging me ongelofelijk makkelijk af. Ik was 21 jaar oud, ik wist eigenlijk nog niets en toch was ik in staat om mensen te helpen die minstens twee keer zou oud waren als ik. Het duurde dan ook niet lang voordat dit opviel bij David en hij vertelde mij over zijn plannen om een nieuw bedrijf te starten waarmee hij mensen nog beter wilde helpen. Geen weekendseminars meer, maar blijvende verandering. Hij wilde mensen gewoontes aanleren waarmee je een gelukkig en succesvol leven kunt blijven leiden. Samen met een andere inspirerende man, Arjan Vergeer, ging hij het bedrijf 365 Dagen Succesvol starten en hij vroeg mij of ik wilde helpen. Uiteraard was mijn antwoord ja! In de periode die volgde las ik meer dan ooit tevoren aangezien het mijn taak was om met theorieën, methodieken & oefeningen te komen voor in het boek en het jaarprogramma waar we nog druk mee bezig waren. Het boek werd een best-seller en het jaarprogramma is een ontzettend groot succes! Duizenden mensen zijn ermee geholpen en ik ben er zo trots op dat ik mee heb mogen helpen om deze mooie dingen op te starten. 

Toch ben ik niet gebleven bij 365 Dagen Succesvol. Ik heb er 3 jaar gewerkt en ongelofelijk veel geleerd. Ik heb van deze twee experts alles geleerd over coachen, spreken, schrijven en eigenlijk alles wat bij dit vak hoort. En wanneer je uitgeleerd bent, is het tijd om verder te gaan. Ik werkte mee aan hun droom, niet de mijne. Mijn droom was om door te geven aan jonge mensen wat ik heb geleerd van David & Arjan en alle grootheden waar ik boeken van heb gelezen. Dit bestond namelijk nog helemaal niet. Ik besloot cursussen te geven aan studenten aangezien ik zelf nog student was en noemde het bedrijf: De Super Student. 

Zelf ondernemen en niet meeliften op andermans succes is niet makkelijk. Het duurde even voordat het bedrijf begon te lopen en als ik eerlijk ben is het nog echt gaan lopen. Een tijdje dacht ik dat het door de naam kwam, dus heb ik de naam tot twee keer toe veranderd. Eerst in University of Happiness en later in The Happiness Company. Ook dacht ik dat het misschien door mij kwam en dat ik dus meer mensen nodig had. Op z’n top heb ik samengewerkt met 15 mensen en ook dit mocht niet baten. Uiteindelijk bleek dat de meerderheid van de studenten nog niet bezig is met dit soort zaken, ze zijn vooral bezig met studeren en het studentenleven, de rest komt daarna wel weer. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik in deze tijd toch veel studenten heb ontmoet die hier wel mee bezig waren en daar heb ik dan ook een hele mooie tijd mee beleefd. Na 4 jaar proberen heb ik in 2016 besloten om hiermee te stoppen, het werkte niet. Te weinig mensen zaten erop te wachten en ik had zoveel tijd en geld geïnvesteerd dat ik er zelf aan onderdoor was gegaan.

In januari 2016 was ik op. Ik was overwerkt, ik maakte me zorgen om alles, mijn relatie van 4 jaar ging uit en eigenlijk alles leek mis te gaan. Ik zag geen uitweg meer. Ik vind depressie een behoorlijk zwaar woord, maar ik denk dat het mijn gevoel van die periode wel het beste beschrijft. Ik voelde me mislukt. Mislukt als ondernemer, mislukt als coach en mislukt als persoon. “Mij zou dit niet moeten overkomen want ik heb al die boeken gelezen, dus ik zou eigenlijk allang gelukkig en succesvol moeten zijn!” Toen ik in mijn diepste dal zat, kwam mijn grootste inzicht: ik had dit allemaal gedaan om te bewijzen dat ik goed genoeg ben. Diep in mij zat er een geloof dat ik niet goed genoeg ben en daaruit ontstond het verlangen om me keihard te bewijzen want als ik succesvol ben, dán ben ik goed genoeg! Met dit inzicht kwam ook gelijk het besef dat dit een bizar idee is en dat ik met mijn bewijsdrang nooit mijn onzekerheid zou oplossen. Dit was de eerste keer in mijn leven dat ik mijn eigen onzekerheid onder ogen durfde te zien en dit was ook het moment waar die verdween en zo ook mijn depressie.

Sindsdien leef ik via het credo: “find a way to get paid to play.” Ik doe simpelweg wat ik leuk vind en ik ga op zoek naar manieren om te zorgen dat ik dat kan blijven doen. Zo ben ik op dit moment spreker, coach, schrijver, vlogger, barista, cabaretier, ondernemer en nog veel meer. Dus ergens is mijn werk nog hetzelfde als eerder, het is alleen authentieker en niet meer vanuit een behoeftige bewijsdrang. Ook zijn er dingen wezenlijk anders tegenwoordig: Ik ben Westerse Filosofie, Oosterse Filosofie & Religies gaan studeren aan de Radboud Universiteit Nijmegen waar ik me heb verdiept in Hindoeïsme, Boeddhisme, Doaïsme en vele andere wijsheden waardoor ik nu een stuk meer begrijp van de wereld en verschillende perspectieven kan aannemen. Ik ben ook andere ondernemingen gestart zoals Social Hackathon & SuperHelder. En op dit moment richt ik me niet meer alleen op jonge mensen omdat ik merk dat wat ik te vertellen heb niet echt aan leeftijd gebonden is. Daarom deel ik wat ik wil vertellen met alles en iedereen en is iedereen welkom om met mij te praten over het mooie leven.

Tot nu toe is dit mijn verhaal. Ik hoop dat je hierdoor wat beter begrijpt waar mijn gedachtespinsels vandaan komen en waar ik het over heb. Als je nog vragen aan me hebt over ergens meer over wilt weten? Stuur me een appje op 0655752111 of mail me via info@kaivermaas.nl. Ik ben altijd benieuwd naar je. Bedankt voor het lezen van mijn verhaal en hopelijk tot snel!

Groetjes,
kai vermaas